Muizen in huis, wat kun je doen?

Grijs, wit, bruin of zelfs groenachtig door te rennen in het gras… Een muis is schattig! Alleen niet als ze zeer talrijk zijn en niet als huisdier gehouden worden…

Kennismaking met de muis

Ver weg van de witte kweekmuizen, de huismuis (Mus musculus) heeft een grijsbruine kleur, het is zoogdier dat overdag actief is. De grootte varieert tussen 10 en 20 cm van kop tot staart en de staart is exact even lang als de kop en het lichaam samen. Het gewicht van een volwassen muis is niet meer dan 20 gram. Ondanks de grote ogen heeft dit kleine dier een zeer slecht zicht, daarentegen is de reukzin, het gehoor en zijn tastzin zeer sterk ontwikkeld.

De muis is een van de oudste levende zoogdieren ter wereld, ze leven hier al sinds meer dan 65 miljoen jaar. Dit is dankzij hun sterke aanpassingsvermogen maar ook dankzij hun enorme voortplantingscapaciteit. Een vrouwtjesdier kan in optimale omstandigheden 40 kleintjes per jaar voortbrengen. Het dier draagt haar jongen slechts een twintigtal dagen, 4 dagen na de bevalling is ze weer vruchtbaar. Een vrouwtjesmuis kan het hele jaar door bevallen, ze kan ‘moeder’ worden op een leeftijd van 45 dagen!

De strijd der knaagdieren

De muizenjongen zijn actief vanaf hun 3de levensweek en zijn dus al 3 weken nadien klaar om zich voort te planten! De muizennesten zijn ongeveer 13 cm diameter, bestaan uit zachte materialen en zijn meestal te vinden in verborgen, geïsoleerde hoekjes. Muizen eten alles wat verwant is aan granen maar het dier is een omnivoor dat ook voedsel eet van dierlijke oorsprong.

De rol van de muis in de natuur

Zoals elk levend wezen op onze planeet, heeft de muis ook een rol in de grote voedselketen en ook een belangrijke rol in ons ecosysteem. In de voedselketen is de muis een delicatesse die enorm wordt gewaardeerd door veel vleesetende roofdieren zoals reptielen, roofvogels, vossen en wolven. De muis van haar kant zal insecten en slakken verorberen en zo bijdragen aan de balans van de biodiversiteit. Verder helpt dit kleine zoogdier vanuit haar natuurlijke habitat ook om de grond luchtig te maken in de zoektocht naar zijn dagelijkse levensonderhoud.

Hoe herken je de aanwezigheid van muizen in huis?

Het moet gezegd worden, de muis eet slechts 3 gram voedsel en drinkt een kleine hoeveelheid water per dag, maar de uitwerpselen zijn talrijk, want hij produceert dagelijks 50 tot 100 uitwerpselen! Muizenurine fluoresceert bij belichting met ultraviolet licht. Hun gekrijs is goed hoorbaar voor het menselijk oor, er wordt gezegd dat ze 'piepen'.

Het actieradius van muizen is 3 tot 9 meter van het nest, muizen kunnen meer dan 30 cm ver klimmen en springen. Liefst zitten muizen in onze huizen dichtbij hun favoriete voedsel: brood, meel, rijst, chocolade, cake, fruit, granen, zaden en ook dierenvoeding zijn fel gegeerd.

Gezondheidsrisico’s

Het gevaar dat muizen met zich meebrengen is niet van de minste, het kleine dier kan via zijn urine en uitwerpselen ernstige ziektes en ziekteverwekkers overdragen bij contact met ons voedsel. Opletten ook als de muis zou bijten of teken, vlooien of mijten overdraagt. Dat is nog niet alles, want dit kleine knaagdier kan brand in huis veroorzaken door te knagen aan elektrische bedrading.

Hoe muizen bestrijden?

Samengevat, samenwonen met muizen is niet wenselijk! Dus is jouw opdracht, als je deze aanvaardt, om alles in het werk te stellen om het de dieren niet makkelijk te maken om in jouw huis binnen te geraken. In eerste instantie is een grondige inspectie buiten noodzakelijk. Het is vooral nodig om elke opening in uw huis van minder dan 0,6 cm dicht te maken.

Een kat… of andere efficiënte oplossingen

Bewaar verder voedingswaren goed afgesloten, zorg voor goed beheer van afval om voedselbronnen te verminderen, zorg ervoor dat bakken niet als nestplaats kunnen dienen. Als je de aanwezigheid van muizen opmerkt, aarzel dan niet om een doeltreffende muizenval of muizenafweermiddel te gebruiken om ze weg te krijgen. Plaats anders uw eten thuis in stevige dozen, oefen goed afvalbeheer om voedselbronnen te verminderen en laat geen containers achter die als een nest zouden kunnen dienen.

Als u hun aanwezigheid opmerkt, aarzel dan niet om ongediertevallen of muizenaas te gebruiken om ze permanent uit te roeien. Sommige mensen hebben een paniekerige angst voor muizen, Musofobie genoemd. Angst hebben voor muizen is niet onlogisch, want het is echt het beste om er alles aan te doen om Mus musculus niet in huis te hebben!

Voor een uitgebreid overzicht van onze muizenproducten, bekijk dan onze overzichtspagina met alle oplossingen om van muizen af te komen. We bieden een breed scala aan oplossingen, van effectieve vallen tot afweermiddelen, die zijn ontworpen om aan al uw behoeften te voldoen. Of u nu op zoek bent naar een humane manier om muizen terug in de natuur te laten of een definitieve oplossing om een plaag te bestrijden, wij hebben de juiste producten voor u. Ontdek ons volledige assortiment en vind de perfecte oplossing om uw huis muisvrij te houden!

Gerelateerde artikelen

Vind een winkel bij jou in de buurt

Op zoek naar een specifiek product? Vind de dichtstbijzijnde winkel en krijg hulp van een adviseur.